När det efter en tids sonderingar stod klart att det var Åbo som skulle axla värdskapet för den 18 finlandssvenska kyrkomusikfesten öppnade sig en ny musikalisk utmaning – och möjlighet för arrangören Finlands Svenska Kyrkosångsförbund:
Plötsligt hade sångfesten tillgång till en kyrka med utrymme för både den stora festkören och åhörarna. Den här festen skulle inte gå av stapeln i en bollhall, som de tidigare åren, utan under valven i Finlands enda medeltida katedral.
– Vad gör man i ett sådant rum? Det stod genast klart att det måste vara något akustiskt, utan sladdar och högtalare. Då gick tankarna osökt till renässansmusiken, säger förbundsdirigenten Nina Kronlund.
Bredare renässanssound än vad folk tror
Åbo var ett musikaliskt högsäte för femhundra år sedan också med europeiska mått. Då handlar det inte bara om utgåvan av den välkända sångsamlingen Piae Cantiones, Nordens äldsta sångbok (1582).
– Vi tror lätt att Finland legat isolerat och avsides från de europeiska centralorternas kulturella rikedom, men det stämmer inte alls. För 25 år sedan hittade ett forskarteam i Nationalarkivet i Helsingfors tusentals sidor ur nästan 900 år gamla mässböcker från Åbo domkyrka. De hade bevarats på baksidorna av räkenskapsböcker från tiden för Gustav Vasas reformation på 1500-talet. Kungens fogdar hade återanvänt de tomma sidorna i mässböckerna för att protokollföra den egendom kronan beslagtog av kyrkan. Forskarna kunde påvisa att mässmusiken man sjöng i Åbo på 1100-talet var exakt densamma som man sjöng i Rom och Paris under samma tid!
Alla behövs i helheten
Mångfalden blev visionen i den mässmusik som nu läggs i händerna på stiftets kyrkosångare och -musiker. En urgammal musik – med ett bakgrundstänk som kan kännas nytt och lite ovant.
– Mässmusiken är arrangerad och anpassad av Markus Malmgren just för våra körer. På festen stöds sångarna av en unik sammansättning av både proffs och amatörinstrumentalister som har specialiserat sig på en mängd olika renässansinstrument. Renässansmässan i Åbo domkyrka är så unik, till och med i internationellt perspektiv, att alla vidtalade musiker är helt till sig över att få vara med om det enastående evenemanget, berättar Nina Kronlund.
Hon målar ivrigt upp bilden av ett musikaliskt landskap som andas ett slags ”man tager vad man haver”. En tillåtande helhet, där utformningen styrs av de musikaliska resurserna som finns till hands. Och just därför att det alltid kommer att finnas någon som tar hand om det parti som eventuellt är övermäktigt för någon annan, så behöver ingen korist eller kör kasta in handuken bara för att man eventuellt inte hann öva in någon enstaka sats här eller där.
– Alla får vara med på sin egen nivå, och alla ska få lysa, betonar Kronlund.
Hon tar till liknelsen av ett skräddarsytt plagg som klär sin bärare.
– Intaget på rätt ställen här och där blir effekten: ”Wow, that looks good!”. Vi och våra körer har ingenting att skämmas för, ingenting att sätta under skäppan! Det här kommer att bli en helt unik upplevelse.
Rytmen bärs av språket
Den medeltida musiken är inte någon ploj bara för sakens skull. Ingen ska behöva klä upp sig i kåpor och kapuschonger. Latinet som hållits kvar i texterna finns med därför att det är språket som bär rytmen i ursprungsmusiken. Många är välbekanta fraser ur kyrkans gudstjänstliv. Och tonspråket i Praetorius Det är en ros utsprungen är samma tonala uttryck som de kompositörer vars musik framförs på kyrkomusikfesten var hemmastadda i. Medeltid och renässans ligger sällan så långt borta från någon av oss.
Vad tycker Nina Kronlund själv pirrar till lite extra i helheten?
– Kanske den sista Agnus Dei. Varje gång den stora kohorten klämmer i efter att den mindre solistkören sjungit blir det en särskild schwung!
Hon ser fram emot övningarna i regionerna, samarbetet med kantorskollegerna runtom i Svenskfinland och en musikalisk resa för alla inblandade:
– Jobba hårt, som ni alltid har gjort och uppmuntra varandra! Ta kontakt om det är något ni undrar över eller om något inte fungerar … eller om ni behöver få stämmor skrivna.Vi lär oss tillsammans under arbetets gång. Välkomna med till övningarna, och till Åbo i maj 2020!
Finlands svenska kyrkosångsförbund r.f. 25/9 2019